Látogatóknak

NYITVATARTÁS:

mindennap: 10-19 óra

Az Agrármarketing Centrum szervezésében valósul meg két évente hazánk legnagyobb agrárgazdasági seregszemléje, az OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár). A 2021. évben az OMÉK nem különálló rendezvényként, hanem az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő eseményeként valósul meg a HUNGEXPO területén belül a E és B pavilonokban 2021. október 7- 10. napjai között. Az OMÉK  négy napos rendezvény hatékony eszköze lehet a hazai agrár, élelmiszer- és borágazatban tevékenykedő vállalkozások termékeinek népszerűsítésére.

A Kárpát-medence legnagyobb agrárgazdasági seregszemléje az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár idén 80. alkalommal nyitja meg kapuit.  Története több, mint 190 évre nyúlik vissza; Széchenyi István gróf hívta életre az első, akkor még állatbemutatóként megvalósuló rendezvényt 1829-ben. Széchenyi elsődleges céljának tartotta a kereskedők és a vásárlók közötti kapcsolatok erősítését, a modern kor kihívásainak megfelelni képes agrárium felépítését. Mert ahogy ő fogalmazott, a termékeny föld teszi gazdaggá a nemzetet. Volt mire alapoznia. A magyar élelmiszerek és termények évszázadok óta, európai viszonylatban is kimagasló értéket képviseltek. Az pedig, hogy ma is szerte a világban elismeréssel tekintenek a magyar termékekre, annak is köszönhető, hogy az OMÉK minden alkalommal elsőrangú lehetőséget kínál a termelőknek és a gyártóknak a mind szélesebb körű, sikeres bemutatkozásra, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

Az OMÉK a múltból táplálkozik, és a jövőbe mutat. Küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait.

Az OMÉK célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit és az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, emellett szakmai fórumot biztosít az ágazat szereplőinek, hogy az agrárgazdaság aktuális kérdéseit megvitassák.

Az OMÉK fontos feladata, hogy hozzájáruljon a felnövekő korosztály ismeretanyagának bővítéséhez és az agrárágazat népszerűsítéséhez, emellett ráirányítsa a figyelmet az agrár-élelmiszeripar változatosságára és a tudatos fogyasztói magatartás jelentőségére is.

E „szakmai” pavilon

Az E pavilonban hazai és külföldi élelmiszer- és agrárgazdaságban szerepet vállaló termelőknek, feldolgozóknak, forgalmazóknak, értékesítőknek, kereskedelmi láncoknak biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. A hagyományoknak megfelelően ebben a pavilonban kapnak kiemelt helyet a szakmai szervezetek is.  Az Agrárminisztérium szakmai programjait és azok eredményeit interaktív módon mutatjuk be. Fókuszban az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés állnak.  

A kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat az E pavilonban borszemináriumi tér várja, ahol - a kulturált borfogyasztás jegyében - tematikus, vezetett kóstolókon és előadásokon történő részvétellel mélyítheti el tudását a borkedvelő közönség.

B „kistermelői” pavilon

„Hungarikumok” stand

Interaktív foglalkozásokon, attrakciókon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a hungarikumokkal - mint például a Gyulai kolbász és a pálinka - és nemzeti értékeinkkel.

A programok között szerepel Kalocsai pingálás, solymászat bemutató, operettelőadás, illetve busómaszk faragás.

Október 8-án, pénteken a Hungarikum stand vendége Vomberg Frigyes mesterszakács lesz, a Séfek séfe zsűrijéből, aki a helyszínen a Szakácskabátba zárva című könyvét dedikálja

„Kárpát-medence kincsei” kistermelői vásár és mesterség-bemutató

Hazai és határon túli termelők portékái, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok is várják a vásár látogatóit az ízek kavalkádjával.

A látogatók megkóstolhatják Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Erdély, Partium, Kárpátalja, Felvidék különleges ízvilágú, helyi termékeit, valamint találkozhatnak a ma már alig ismert régi mesterségekkel is.

Bemutatkoznak a történelmi borvidékeink, így országhatárainkon kívül élő honfitársaink is elhozzák különleges boraikat.

Egészséges élelmiszerek teljes tárházát hozzák el a biogazdálkodók.

Az idei év egyik újdonsága az úgynevezett "Mentes" sziget. A 12 kiállítót felvonultató szigeten minőségi, mentes termékek várják az érdeklődőket.

További programok

A gazdag, sokoldalú, élelmiszereken, helyi termékeken kívül néptánc együttesek, népi zenekarok, autentikus viseletek bemutatói is várják a látogatókat.

A Felvidékről Szarka Gyula és zenekara „Ének a konyhában” című megzenésített dalait és az ezzel kapcsolatos kiadványát mutatja be.

A medve és a természet kapcsolata, a Görgényi havasokban 10 éven keresztül megfigyelt medvék életének bemutatására is sor kerül. Bemutatjuk Dezső László Medve című könyvét és az író kedvenc medvéjéről, Lekvárról készült filmet is.

„Gyermek” sziget

A B pavilonban kialakított „Gyermek” szigeten a legfiatalabb korosztályt báb előadások, koncertek és kényelmes pihenőrész várják.

Őshonos udvar

Az őshonos udvar főleg a fővárosi nagyközönség – ezen belül a gyermekek számára – nyújt bepillantást a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

Az őshonos udvar egy stilizált, modern gazdaságot idéző bemutató téren mutatja be a hagyományos magyar állatfajták élő egyedeit és mezőgazdasági terményeket, növényeket. A látogatók olyan jószágokkal találkozhatnak, mint a magyar szürke szarvasmarha, kárpáti borzderes szarvasmarha, magyar tarka szarvasmarha, magyar házi bivaly, magyar parlagi szamár, kovásznai sárgafejű berke, gyimesi racka juh, suta racka juh, különféle tyúkfajták, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka, magyar parlagi kecske, magyar óriás nyúl, illetve galamb.Helyszín, időpont

Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Cím: 1101 Budapest, Albertirsai út 10.

A rendezvény ideje: 2021. október 7-10.