Partnerország

Sajtótájékoztatón jelentette be Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese és Karima Kabbaj, a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete, hogy a 2019-es OMÉK partnerországa Marokkó lesz.

A bejelentésen elhangzott, hogy Marokkó az afrikai országokkal fenntartott magyar kapcsolatok sarokkövének is tekinthető, különösen a mezőgazdasági termelés, a kutatás és az oktatás területén fennálló, megbecsült helyzeténél fogva. Az agrár-külkereskedelem az egyik kiemelt területe a két ország közötti kétoldalú együttműködésnek, és ez remélhetőleg csak fokozódik a vásári jelenlét által.

A megjelenéssel kapcsolatban a Marokkói Királyság magyarországi nagykövete, Karima Kabbaj elmondta: Marokkó 2008-ban indította el Zöld Stratégiáját, amellyel a mezőgazdaság az egyik legnagyobb munkahely-szolgáltatóvá vált, és 10 év alatt 7,3%-ról 17,3%-ra nőtt az ágazat kibocsátása az országban. A nagykövet asszony szerint a vásár látogatói megismerhetik majd az ország gasztronómiai különlegességeit, például az olívaolajat vagy a halászati termékeket, de kulturális programokkal is készülnek majd. 

A marokkói partnerországi megjelenésről részletek hamarosan.