A Kárpát-medence legnagyobb termelői vására várja a látogatókat

2023.06.06.

Az ország legnagyobb agrárgazdasági eseményét rendezi meg októberben az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum, amelynek előkészületei már javában folynak.

A 2023. október 20-22. között zajló 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) nem csak abban lesz különleges, hogy mind az agrárszakmának, mind a nagyközönségnek kínál vonzó programokat, de abban is, hogy a korábbi évekhez képest a belépőjegy ára még kedvezőbb, mindössze ezer forintért lesz elérhető.

Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszer tematikájú kiállítása az OMÉK, nem csoda, hogy – főleg agrárszakmai körökben – óriási érdeklődés övezi. Az OMÉK ugyanakkor a nagyközönség számára is kiváló időtöltés, főként a gyermekes családok számára jelent sokrétű programot. Az OMÉK szervezése kapcsán tehát kétféle igénynek is teljesülnie kell: álljon rendelkezése az a szakmai know-how, ami miatt az agrárszakembereknek érdemes ellátogatniuk, ugyanakkor a családok számára is olyan kikapcsolódást nyújtson, amely nem csak szórakoztat, de egyben edukál, szemléletet formál. Az idei OMÉK ráadásul még egy fontos célt is maga elé tűzött: mégpedig azt, hogy a gazdák, gazdálkodók körében igencsak esedékes generációváltást elősegítse.  2010-ben a gazdaságok 28 százalékát irányította 65 éves vagy annál idősebb személy, 2020-ban ez a szám már 35 százalékra nőtt. A szaktárca az idei OMÉK programjaitól azt is várja, hogy az agrárszakképzés vonzó életpálya legyen a közép- vagy felsőoktatásba tartó fiatalok körében.

- Az OMÉK számos szakmai találkozónak, előadásnak és díjátadónak is otthont ad majd. Több száz négyzetméteren mutatkozik be az Agrármarketing Centrum exportfejlesztési projektje, a Hungarian Food Business Program. A mintegy 30-50 céget felvonultató közösségi standon lehetőség nyílik arra, hogy a környező országokból érkező, az Agrármarketing Centrum által felkutatott üzleti partnerekkel ismerkedjenek meg a cégek. A standon a kiállítók termékeiből látványkonyhát is üzemeltetünk majd – sorolta lapunknak az OMÉK legfontosabb szakmai vonatkozásait Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. A szakember szerint több tucat szakmai konferencia, üzletember találkozó is zajlik majd az OMÉK ideje alatt. A generációváltás jegyében legalább nyolc-kilencezer agrár szakiskolába járó fiatalt várnak az eseményre, sőt, több iskola saját standdal jelenik meg, ahol a pályaválasztás előtt álló fiataloknak tudnak hasznos tanácsokat adni az agrárképzésről.

Ondré Péter ugyanakkor elmondta azt is, hogy az OMÉK már évek óta az egyik legnépszerűbb családi program, hiszen minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő tematikát. - Az évek óta népszerű programok közül idén is megépül a Kárpát-medence legnagyobb termelői vására, ahol többek között biotermékek, húskészítmények, mézek, valamint házi és kézműves termékek széles kínálatával várjuk a látogatókat. Elmaradhatatlan az őshonos magyar állatokat bemutató udvar, a Hungarikum-sziget és a gyermekprogramok is. Színvonalas koncertekkel, bábelőadásokkal, játékos, ugyanakkor szemléletformáló foglalkozásokkal várjuk az óvodás és iskoláskorú gyermekeket egyaránt – folytatta Ondré Péter. – Ezen kívül megtalálhatóak lesznek a legmodernebb és legnagyobb mezőgazdasági gépek, neves élelmiszeripari gyártók hozzák el innovációikat és topkategóriás éttermek települnek a gasztropasszázsra. A borok rajongói egy egész borszemináriumi téren ismerkedhetnek meg a legfinomabb nedűkkel. Ráadásul mindez rendkívül kedvező áron elérhető idén, hiszen a belépőjegy ára még a korábbinál is olcsóbb, mindössze ezer forint lesz. Kétezer forintért pedig családi jegyet kínálunk. Bátran ki merem mondani, hogy ennyi programot ilyen jutányos áron manapság sehol máshol nem találhatnak a minőségi kikapcsolódásra vágyók – hangsúlyozta az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

A több mint 130 éves múltra visszatekintő 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt 2023. október 20-22. között a már megszokott helyszínen, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ területén rendezik meg.

 

vissza